Terveysveroilla terveyttä

kirjoittanut | 05.04.2024 | Artikkelit

Soten ongelmat puhuttavat. Erityisesti toivotaan parannusta peruspalveluihin, jotka ovat juuri nyt uhattuina. Niillä on ratkaiseva merkitys lääkäriin pääsyyn ja kansansairauksien pitkäjänteiseen hoitoon.

Kansanterveydessä tärkeintä on tautien ehkäisy, joka on ollut taustana useimmille kansanterveyden edistysaskelille. Siinä terveydenhuollon mahdollisuudet ovat rajalliset. Tarvitaan ehkäisytyötä koko yhteisössä ja yhteiskunnassa kuten Pohjois-Karjalan kokemuksetkin aikanaan opettivat.

Tupakan tapauksessa on saavutettu valtava edistys, joka näkyy varsinkin keuhkosyöpälukujen suurena laskuna. Se on saatu aikaan valistuksen, lainsäädännön ja verotuksen avulla. Nyt huolettavat teollisuuden uudet nikotiinituotteet.

Alkoholi on syynä laajoihin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Alkoholiveroa alennettiin rajusti 2000 -luvun alkupuolella. Alkoholipolitiikan liberalisointi johti muutaman vuoden viiveellä alkoholista aiheutuvien sairauksien ja kuolemien huimaan nousuun, joka saatiin taitettua varsinkin alkoholiverotuksen korotuksilla. Nyt on taas uhkana käännös huonompaan, kun kaupoissa aletaan myydä vahvempaa alkoholia, sitä voidaan tuottaa kotiovelle ja oluen verotusta lasketaan.

Ravinto on asiantuntijoiden mielestä tärkein fyysiseen terveyteemme vaikuttava tekijä. Myönteisestä kehityksestä huolimatta perinteiset ongelmat rasva ja suola – kolesteroli ja verenpaine – ovat edelleen huomattavat. Yli puolella yli 30-vuotiasta suomalaisista rasva-arvot ja yli puolella yli 50-vuotista verenpaine ovat pielessä.

Todelliseksi huoleksi on muodostunut väestön nopea lihominen. Aikuisista suomalaisista joka kolmas on lihava, ja joka toisella on vyötärölihavuus. Tämä aiheuttaa terveydenhuollolle suuren rasituksen ja paljon kustannuksia. Kehitys ei voi jatkua tällaisena.

Vaikka liikunta ja hyvä uni ovat tärkeitä painonhallinnassa, ravinnon merkitys on ratkaiseva. Huonon kehityksen taustalla on suuresti muuttunut ruokaympäristö. Epäterveellisiä sokeri- ja rasvapitoisia tuotteita on paljon tarjolla ja niitä markkinoidaan aktiivisesti. Makeisissa on paljousalennuksia ja lautaskoko on kasvanut.

Lihavuusepidemiaa ei ratkaista lehtien laihdutusmainoksilla eikä ihmedieeteillä. Senkin torjunnassa vaikuttavat keinot löytyvät poliittisista päätöksistä, jotka vaikuttavat ravintoympäristöömme. Asiantuntijat WHO:ta myöten vaativat epäterveellisten tuotteiden nuoriin suuntautuvan markkinoinnin sääntelyä, tehokkaampia päällysmerkintöjä sekä korkeampia veroja epäterveellisille tuotteille.

Tällainen terveysperusteinen vero onkin noussut esille myös lisämahdollisuutena valtion velkaantumisen torjunnassa. Hiljattain valtionvarainministeri Riikka Purra totesikin, kuinka terveys- tai sokeriverolla voisi olla oma paikkansa nikotiinituotteiden ja alkoholin verotuksen ohella.

Näin hallituksen puoliväliriihen alla voi toivoa, että asiassa päästään konkreettisiin päätöksiin. Tällaiset haittaverot ovat siinä mielessä ”vapaaehtoisia”, että niitä voi jokainen välttää omilla valinnoillaan, ja saada samalla terveyttä. Ruuan yleinen arvonlisäveron korotus koskisi taas ikävästi kaikkia ihmisiä.

Nopein toimenpide olisi nykyisen virvoitusjuomaveron laajentaminen koskemaan kaikkia runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita. Kun muut kuin sokerituotteet vastaavat noin 80 % kaikesta sokerin kulutuksesta ja pelkkä virvoitusjuomavero tuottaa jo noin 220 miljoonaa euroa, tällainen laajennus voisi tuottaa 500 -1000 miljoonaa euroa vuodessa. Se olisi tuntuva summa valtion budjettiin. Sokeriveron jälkeen terveysperusteista veroa voitaisiin laajentaa koskemaan paljon suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa sisältäviä tuotteita, mikä vaatisi kuitenkin pidempää valmistelua.

Pekka Puska
Professori, Terve Paino ry:n puheenjohtaja

Tapani Kiminkinen
Maalaislääkäri, lääkintöneuvos

Kirjoitus on julkaistu lyhennettynä 4.4.24 Keskisuomalaisessa

ARTIKKELIT

Terveysverot polttopisteessä: Win-Win

Monet länsimaat kamppailevat nykyään valtion budjetin kanssa. Inflaatio, koronapandemia, Ukrainan sota, kasvavat terveydenhuollon kustannukset jne. asettavat hallitukset vaikeaan tilanteeseen. Ratkaisut vaihtelevat budjettileikkauksista veronkorotuksiin. Päätökset...

Lihavuus yleistyy edelleen

Joulukuun 4. päivänä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkaisi laajan Terve Suomi -tutkimuksen tulokset. Ne antavat luotettavan läpileikkauksen kansan terveydestä, koska siihen osallistui 20 – 75+ ikäisistä suomalaisista koottu edustava otos, johon kuului peräti...

Epäterveellisten elintarvikkeiden määrittäminen

Terve Paino ry:n asiantuntijat ovat laatineet ehdotuksen elintarvikkeiden epäterveellisyyden kriteereistä, joiden avulla voidaan säännellä haitallisten tuotteiden kulutusta ja markkinointia. Luokittelussa painottuu energiatiheys (lisätyn sokerin ja rasvan määrä), joka...

Lihavuus aiheuttaa sairauksien suman

Viime vuonna ilmestyi laaja tutkimus, jossa selvitettiin painon vaikutusta terveyteen 114 667:lla suomalaisella (1). Heidän terveydenhuollon rekisteritietojaan seurattiin keskimäärin 12 vuoden ajan. Rekistereistä nähtiin painotiedot ja mitä sairauksia heille ilmaantui...

Hodarista ei ole ateriaksi

R-kioski on mainostanut eri medioissa hodaria ateriaksi kysyen ”miksi ei?” Mainoskuvassa sämpylän sisään on sijoitettu pekoniin kääritty nakki. Lisukkeeksi on tarjolla juustoisia nachoja. Kokonaisuus on tarkoitus huuhdella alas makealla virvoitusjuomalla. Kasvikset on...

lue lisää

Vähemmän sairautta ja surua ruoasta

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi kuusi vuotta sitten kirjasen Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus. Se oli tarkoitettu laajaan käyttöön. Kunnat, varhaiskasvatuksen järjestäjät, lasten ruokapalvelun toteuttajat, kodit ja alan...

lue lisää