Terveemmän ruokaympäristön puolesta

Terve Paino ry toimii ylipainon vähentämiseksi Suomessa. Päätavoitteena on ajaa maahan lakeja ja säädöksiä terveemmän ruokaympäristön puolesta sekä edistää toimenpiteitä, jotka suojelevat lapsia epäterveellisten ja lihottavien elintarvikkeiden markkinoinnilta.

Lihavuus lisää sairauksia ja kustannuksia

Epäterveellisten elintarvikkeiden runsas tarjonta on jyrkentänyt terveyden ylämäkeä.

Ylipaino on lisääntynyt hälyttävästi. Suomessa on tällä hetkellä 2,9 miljoonaa kansalaista, joilla on ylipainoa. Heistä lapsia on 200 000.

Lihavuus lisää sairastumista mm. tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin, uniapneaan, nivelrikkoon ja useisiin syöpätyyppeihin. Myös COVID-19 virus aiheuttaa vakavampia oireita henkilöille, joilla on ylipainoa.

Tietoa ylipainosta

Lihavuus aiheuttaa sairauksien suman

Yhteiskunnan kannalta on kysymys suurista kustannuksista. Lihavuuden aiheuttamien sairauksien väheneminen pienentäisi sote-palvelujen tarvetta, mikä auttaisi siirtämään voimavaroja muiden sairauksien hoitoon ja vanhustenhuoltoon. 

Mitä lihavuus maksaa Suomelle?

Nyt tarvitaan päätöksiä

Rinnettä on madallettava muuttamalla ruokaympäristöä terveellisemmäksi.

Ravitsemussuositukset ja terveellisen syömisen ohjeet eivät ole estäneet väestön lihomista. nyt tarvitaan päättäjiltä lakeja ja säädöksiä ylipainon vähentämiseksi.

Keinoja ovat epäterveellisiin ruokiin ja juomiin kohdistuvat haittaverot sekä markkinoinnin ja myynnin rajoitukset. Näiden on monissa maissa todettu tehokkaasti vähentävän epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta.

Muiden epäterveellisten tuotteiden, kuten tupakan ja alkoholin, kulutusta on pystytty vähentämään säätelemällä niiden hintaa verotuksella ja rajoittamalla myyntiä monin tavoin. Samankaltaisia veroja ja säädöksiä tulee soveltaa myös epäterveellisimpiin elintarvikkeisiin.

Epäterveellisten elintarvikkeiden määrittäminen

Yhteiskunnan pitää toimia:
haittavero runsaasti sokeria sisältäville elintarvikkeille
haittavero myös runsaasti rasvaa ja suolaa sisältäville tuotteille
epäterveellisten tuotteiden paljousalennukset on kiellettävä, ja litra- ja kilohinnan pitää olla sama annoskoosta riippumatta
epäterveellisten ruokien ja juomien markkinointi lapsille tulee kieltää
energiajuomien myynti alle 15-vuotiaille on kiellettävä
ruokapakkauksien etuosassa pitää ilmoittaa selvästi näkyvällä merkinnällä, jos tuote sisältää runsaasti energiaa, sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa.

Suomalaiset kannattavat yhteiskunnan toimia

Selvä enemmistö suomalaisista kannattaa sokeriveroa, joka kohdistuisi runsaasti sokeria sisältäviin tuotteisiin, kuten makeisiin ja kekseihin. Sokeriveroa kannatti 60 prosenttia ja sitä vastusti 31 prosenttia kyselyssä, jonka tutkimuslaitos Verian toteutti Terve Paino ry:n toimeksiannosta tammikuussa 2024.

Jo aiemmin vuonna 2021 Taloustutkimuksella teettämämme tutkimus osoitti, että Suomalaiset vaativat poliitikoilta toimia lihavuuden torjuntaan:

  • 83 % kannatti energiajuomien kieltoa alle 15-vuotiaille
  • 69 % halusi, että epäterveellisten elintarvikkeiden mainostaminen lapsille kielletään
  • 58 % kannatti sokeriveroa runsaasti sokeria sisältäville tuotteille.

Lapsia on suojeltava epäterveellisten ruokien markkinoinnilta.