Hodarista ei ole ateriaksi

kirjoittanut | 04.09.2024 | Blogi

R-kioski on mainostanut eri medioissa hodaria ateriaksi kysyen ”miksi ei?” Mainoskuvassa sämpylän sisään on sijoitettu pekoniin kääritty nakki. Lisukkeeksi on tarjolla juustoisia nachoja. Kokonaisuus on tarkoitus huuhdella alas makealla virvoitusjuomalla. Kasvikset on kuitattu ketsuppiviirulla makkaran kyljessä.

Voiko R-kioski olla tietämätön ravintosisällöltään yksipuolisen, lihottavan, syöpäriskiä lisäävän ja epäeettisen ateriaehdotuksensa seurauksista? Lasten ja nuorten hälyttävä ylipainon lisääntymien on yleisesti tiedossa. Punaisen lihan tiedetään lisäävän suolistosyövän riskiä. Lihanjalostuksen tehotuotanto on ihmisen itsekästä, pelkästään alhaisiin tuotantokustannuksiin tähtäävää, eläinrääkkäykseen perustuvaa ruuantuotantoa.

Periaatteessa jokainen epäkohdista piittaamaton ruokailija on vastuussa vain omista valinnoistaan, mutta terveyden- ja sairaanhoidon valtava kuormittuminen koituu kaikkien maksettavaksi. Tiedämme, että maapallon kantokyky ei riitä ruokkimaan aliravitsemuksesta ja suoranaisesta nälänhädästä kärsivää väestöä nykyisellä kasvisravinnon tuottamisen resursseja ryöstävällä lihantuotannolla.

Edellä vastaus R-kioskin kysymykseen ”miksi ei?”

Markkinoinnissa ja tuotteiden sijoittelussa kauppiaiden tulisi ottaa aivan uusi, kansanterveyttä,  globaalia oikeudenmukaisuutta ja eläinten oikeuksia kunnioittava asenne. Voisikohan oikeudenmukaisempaa maailmaa tavoitteleva aktiiviväestö astua puolustamaan eettisempää, terveellisempää ja maapallon köyhintä väestönosaa palvelevaa ruuantuotantoa? Aloittaen omalta lautaselta.

Juha Hammarèn
Fysioterapian opettaja
Eläkeläinen

BLOGIKIRJOITUKSET

Lihavuuden aiheuttamat sairaudet yleistyvät jatkuvasti

Viimeiset neljäkymmentä vuotta ovat karulla tavalla osoittaneet, mihin epäterveellisten elintarvikkeiden jatkuvasti laajentuneet markkinointi ja myynti ovat johtaneet. Suomessa on 1,2 miljoonaa lihavaa aikuista, joilla ylimääräistä painoa on keskimäärin 25 kiloa....

Kommentteja Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen lihavuudesta

On ilahduttavaa, että maan valtalehti pääkirjoituksessaan (HS 9.6.) kiinnittää huomiota suomalaisten ylipainoon, joka ”maksaa ja koskee”. Tätä kansallista ongelmaa ei noteerata hallitusohjelmassa eikä juuri hallituksen politiikassa. Väestön lihomisen perussyy...

Lihavuus ja sen aiheuttamat syövät yleistyvät

Helsingin Sanomat uutisoi (21.5.) syöpärekisterin tutkimuksesta, jonka mukaan 40–49-vuotiailla naisilla rintasyöpä on yleistynyt eniten ylipainoisilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut yhteenvedon sairauksista, joita lihavuus aiheuttaa. Lihavuuteen...

Miksi VR sallii epäeettistä mainontaa?

Helsingistä Lahteen matkaavassa junassa näin Normal-kaupan suuren mainoksen, joka markkinoi makeistuotteita ihan normaalina välipalana. ”Tarvitsetko ainakin kolme eri välipalaa, vaikka junamatka kestäisi vain 17 minuuttia? Älä huoli, se on ihan normaalia.” Mainoksen...

Hampurilaisravintolat lihottavat suomalaisia

Lihavien määrä Suomessa on 40 vuoden ajan yleistynyt selvästi nopeammin kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Seurauksena on yhä enemmän lihavuuden aiheuttamia sairauksia, joita todetaan jo lapsilla. Lihavuuden lisäämiseen ovat merkittävästi osallistuneet...

Energiajuomien myynti lapsille: sanoista tekoihin

Energiajuomien haitat ovat nousseet julkiseen keskusteluun yhä enemmän sitä mukaa kun niiden markkinointi ja myynti ovat kasvaneet. Huolta lisää se, että niiden kulutus ja markkinointi suuntautuu niin paljon nuoriin. Energiajuomien terveyshaitat, jotka koskevat...

Kärpästen herrat ja rouvat

Edellisen kerran luin nobelisti William Goldingin kirjan Kärpästen herra kuusikymmentä vuotta sitten. Kauhistuttava kertomus siitä, millaiseen julmuuteen keskenkasvuiset pojat kykenevät joutuessaan autiolla saarella elämään ilman aikuisen yhteiskunnan jokapäiväisiä...