Ylipaino raskauden aikana

kirjoittanut | 16.04.2020 | Blogi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat Päivi Mäki, Tiina Laatikainen ja Mika Gissler nostavat raskauden aikaisen ylipainon esille tuoreessa blogi-kirjoituksessaan.

Viimeinen tilasto osoittaa, että 20 – 30 -vuotiaista synnyttäjistä useampi kuin joka kolmas on ylipainoinen. Neljänkymmenen ikäisistä heitä on melkein puolet.

Raskaus ja ylipaino on muodostavat hankalan yhdistelmän. Raskausaika muuttaa sokeriaineenvaihduntaa siten, että liikakilot herkemmin aiheuttavat diabeteksen. Siksi pienokaista odottaville ylipainoisille äideille puhkeaa herkästi raskausdiabetes. Se voidaan todeta sokerirasituskokeen avulla.

THL kertoo tästä hälyttäviä lukuja. Vuonna 2008 sokerirasituskoe oli poikkeava noin 10 prosentilla odottavia äitejä, mutta kymmenen vuotta myöhemmin luku oli yli kaksinkertainen, 21 prosenttia.

Reilusti ylipainoisia (painoindeksi yli 30) odottavista äideistä on 15 prosenttia. Heille lihavuus aiheuttaa raskausdiabeteksen lisäksi myös muita ongelmia. Raskauden aikana esiintyy enemmän häiriöitä ja syntyvä lapsi on tavallista suurikokoisempi, mikä vaikeuttaa synnytystä.

THL:n blogistit kannustavat neuvoloita, opiskeluterveydenhuoltoa ja muuta Suomen terveydenhuoltojärjestelmää tarjoamaan aktiivisemmin painonhallinnan ohjausta perheen lisäystä suunnitteleville tuleville äideille. He myös patistavat yhteiskuntaa talkoisiin terveellisiä elintarvikkeita suosivalla hintapolitiikalla ja verotuksella. Tälle Terve Paino ry haluaa antaa kaiken tukensa.  

Pertti Mustajoki


THL blogi 9.4.2020: Päivi Mäki, Tiina Laatikainen, Mika Gissler. Moni synnyttäjä on ylipainoinen – nuorten ja nuorten aikuisten ylipainoa ehkäistävä ajoissa (linkki kirjoitukseen).

BLOGIKIRJOITUKSET

Rasvamaksa yleistyy, ja lihavuus on sen yleisin syy

Helsingin Sanomien jutussa Rasvamaksaa sairastaa jo joka kolmas suomalainen aikuinen (HS 14.10.) kerrottiin, miten sairaus on yleistynyt. Kirjoitus keskittyi alkoholin osuuteen sairauden synnyssä, mutta merkittävin syy rasvamaksan yleistymiseen on lihavuus....

Hodarista ei ole ateriaksi

R-kioski on mainostanut eri medioissa hodaria ateriaksi kysyen ”miksi ei?” Mainoskuvassa sämpylän sisään on sijoitettu pekoniin kääritty nakki. Lisukkeeksi on tarjolla juustoisia nachoja. Kokonaisuus on tarkoitus huuhdella alas makealla virvoitusjuomalla. Kasvikset on...

Vähemmän sairautta ja surua ruoasta

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi kuusi vuotta sitten kirjasen Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus. Se oli tarkoitettu laajaan käyttöön. Kunnat, varhaiskasvatuksen järjestäjät, lasten ruokapalvelun toteuttajat, kodit ja alan...

Tekoäly on viisaampi kuin hallitus

Nykyisen hallituksen ohjelmassa sana terveys mainitaan yli kaksisataa kertaa. Kuitenkaan tekstin 216:lla sivulla sanaa lihavuus ei mainita laisinkaan. Miksi hallitus on unohtanut lihavuuden, vaikka se on tämän päivän eniten kansanterveyttämme tuhoava tekijä? Tietoa...

Lihavuuden vähentäminen lisäisi syntyvyyttä

Ylipaino heikentää hedelmällisyyttä ja lisää lapsettomuushoitojen tarvetta. Syntyvyys on uhkaavasti laskenut Suomessa. Tilanteen korjaamiseksi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ehdotti tv-uutisissa hedelmällisyysopetusta kouluihin. Virheellinen tieto...

Homo sapiensin nimi on vaihdettava

Ruotsalainen Carl von Linné laati 1700-luvulla eliöiden latinankielisen luokittelujärjestelmän, joka on edelleen käytössä. Ihmiselle hän antoi nimen Homo sapiens, viisas ihminen. Viime vuosisadan puolella Suomessa tehtiin viisaita päätöksiä. Järkevillä liikennelaeilla...

Painonhallinnan esterata

Helsingin Keskuspuistosta löytyy leveitä polkuja, joilla on kiviä ja puiden paksut juuret risteilevät maan pinnalla. Monille liikunnan harrastajille polut tuovat hauskaa vaihtelua. Mutta ketteräjalkaisenkin kenkä osuu helposti juureen ja horjuttaa ikävästi kulkijaa....

Väestön lihominen lisää hiilidioksidipäästöjä

Luonnonvarakeskus (Luke) on kehittänyt elintarvikkeiden ympäristövaikutuksiin arviointimenetelmän, joka huomioi erot ravitsemuslaadussa. Luken laaja raportti sivuuttaa kuitenkin lihottavien elintarvikkeiden aiheuttamat ympäristöhaitat. Aikuisten lihavuus on Suomessa...

Makeiset valtaavat kauppoja

Muutama vuosi sitten Kauppalehti uutisoi, että karkinsyönti on Suomessa kaksinkertaistunut kolmessakymmenessä vuodessa. Suomalaiset käyttivät vuonna 1990 makeisiin keskimäärin 58 euroa, kun se 2016 oli 134 euroa. Koska makeisten ”kaksi yhden hinnalla”...

Hodarista ei ole ateriaksi

R-kioski on mainostanut eri medioissa hodaria ateriaksi kysyen ”miksi ei?” Mainoskuvassa sämpylän sisään on sijoitettu pekoniin kääritty nakki. Lisukkeeksi on tarjolla juustoisia nachoja. Kokonaisuus on tarkoitus huuhdella alas makealla virvoitusjuomalla. Kasvikset on...

lue lisää