Elintarviketeollisuuden vastuullisuus ja lihavuus

kirjoittanut | 17.12.2024 | Blogi

Lihavuus on yhä yleisempi terveysongelma, joka vaivaa Suomea ja monia muita maita. Lihavuus aiheuttaa suurta inhimillistä kärsimystä, ja lihavuuden taloudellisten kustannusten on arvioitu olevan samassa suuruusluokassa valtion puolustusmenojen kanssa. Tiede ja julkisuus ovat käsitelleet lihavuutta monista eri näkökulmista. Kuitenkin yksi näkökulma, joka ansaitsee enemmän huomiota, on elintarviketeollisuuden vastuullisuus ja ruokaympäristö.

Ruokaympäristö, eli millaista ruokaa on tarjolla ja miten, vaikuttaa merkittävästi ihmisten ruokavalioon ja siten ylipainon ja lihavuuden yleisyyteen. Nykyään myös elintarviketeollisuus viestii vastuullisuudesta, mutta silti ruokaympäristömme on, mitä se on – ja lihavuus ja sen aiheuttamat sairaudet yleistyvät. Voiko liiketoiminta olla vastuullista, jos sen tuotteet ovat haitallisia ihmisten terveydelle?

Suomessa ja kansainvälisesti monet kansalaiset kannattavat esimerkiksi sokeriveroja ja tiukempaa sääntelyä epäterveellisinä pidetyille elintarvikkeille. Elintarviketeollisuus on ainakin Suomessa pyrkinyt vastustamaan tällaisia politiikkatoimia. Samaan aikaan moni suomalaisista aikuisista pyrkii pudottamaan painoa. Arvelen, että tästä voisi päätellä jotain myös kuluttajien toiveista elintarviketeollisuudelle – ihmiset toivovat turvallisempaa ruokaympäristöä, jossa on helpompi syödä terveellisemmin.

Tutkimuksessani olen havainnut, että yhdysvaltalainen elintarviketeollisuus käsittelee vuosikertomuksissaan lihavuutta vastaavista näkökulmista. Osa yrityksistä näkee lihavuuden yleisyyden riskinä liiketoiminnalle uusien verojen, sääntelyn tai muuttuvien kuluttajatottumusten muodossa. Toisaalta osa yrityksistä näkee lihavuuden yleisyyden tuovan mahdollisuuksia terveellisempien tuotteiden myymiselle. Suomen vastaavassa tilanteessa elintarviketeollisuudellamme olisi mahdollisuus nähdä terveellisemmät tuotteet mahdollisuutena kannattavalle vastuullisuudelle.

Viime aikoina myös aktiiviset sijoittajat ovat aloittaneet työn elintarviketeollisuuden terveellisempien tuotteiden puolesta nähdessään kuvatun kaltaiset riskit ja mahdollisuudet. Tämä kuulostaa hyvin paljon saman kaltaiselta kuin mitä olemme jo nähneet ympäristövastuullisessa rahoituksessa. Lähivuosina on odotettavissa, että ruokaympäristövastuullisuudesta tulee osa elintarviketeollisuuden vastuullisuutta. Uskon, että suomalaisella elintarviketeollisuudella voisi olla hyvä mahdollisuus näyttää tietä siinä, miten asiakkaan terveys otetaan vahvemmin huomioon liiketoiminnan vastuullisuudessa.

Lasse Romppanen
Väitöskirjatutkija
Laskentatoimi
Vaasan yliopisto

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Vaasan yliopiston Väitöskuiskaaja-blogissa.

BLOGIKIRJOITUKSET

Lihavuuden aiheuttamat sairaudet yleistyvät jatkuvasti

Viimeiset neljäkymmentä vuotta ovat karulla tavalla osoittaneet, mihin epäterveellisten elintarvikkeiden jatkuvasti laajentuneet markkinointi ja myynti ovat johtaneet. Suomessa on 1,2 miljoonaa lihavaa aikuista, joilla ylimääräistä painoa on keskimäärin 25 kiloa....

Kommentteja Helsingin Sanomien pääkirjoitukseen lihavuudesta

On ilahduttavaa, että maan valtalehti pääkirjoituksessaan (HS 9.6.) kiinnittää huomiota suomalaisten ylipainoon, joka ”maksaa ja koskee”. Tätä kansallista ongelmaa ei noteerata hallitusohjelmassa eikä juuri hallituksen politiikassa. Väestön lihomisen perussyy...

Lihavuus ja sen aiheuttamat syövät yleistyvät

Helsingin Sanomat uutisoi (21.5.) syöpärekisterin tutkimuksesta, jonka mukaan 40–49-vuotiailla naisilla rintasyöpä on yleistynyt eniten ylipainoisilla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on laatinut yhteenvedon sairauksista, joita lihavuus aiheuttaa. Lihavuuteen...

Miksi VR sallii epäeettistä mainontaa?

Helsingistä Lahteen matkaavassa junassa näin Normal-kaupan suuren mainoksen, joka markkinoi makeistuotteita ihan normaalina välipalana. ”Tarvitsetko ainakin kolme eri välipalaa, vaikka junamatka kestäisi vain 17 minuuttia? Älä huoli, se on ihan normaalia.” Mainoksen...

Hampurilaisravintolat lihottavat suomalaisia

Lihavien määrä Suomessa on 40 vuoden ajan yleistynyt selvästi nopeammin kuin aikaisempina vuosikymmeninä. Seurauksena on yhä enemmän lihavuuden aiheuttamia sairauksia, joita todetaan jo lapsilla. Lihavuuden lisäämiseen ovat merkittävästi osallistuneet...

Energiajuomien myynti lapsille: sanoista tekoihin

Energiajuomien haitat ovat nousseet julkiseen keskusteluun yhä enemmän sitä mukaa kun niiden markkinointi ja myynti ovat kasvaneet. Huolta lisää se, että niiden kulutus ja markkinointi suuntautuu niin paljon nuoriin. Energiajuomien terveyshaitat, jotka koskevat...

Kärpästen herrat ja rouvat

Edellisen kerran luin nobelisti William Goldingin kirjan Kärpästen herra kuusikymmentä vuotta sitten. Kauhistuttava kertomus siitä, millaiseen julmuuteen keskenkasvuiset pojat kykenevät joutuessaan autiolla saarella elämään ilman aikuisen yhteiskunnan jokapäiväisiä...