Lihavuuden torjunnassa tarvitaan konkreettisia poliittisia päätöksiä

kirjoittanut | 20.09.2024 | Blogi

Väestön yleinen lihavuus ja sen jatkuva lisääntyminen sekä sen aiheuttamat rasitteet kansanterveydelle, sote-palveluille ja kansantaloudelle ovat nousseet paljon esille julkisuudessa, myös HS:n mielipideosastolla (Pertti Mustajoki 28.8., Ulla Kiuru 10.9.). Yhteiskunnallisiksi vuosittaisiksi kokonaiskustannuksiksi on arvioitu jopa viisi miljardia euroa.

Kysymys kuuluu, miksi asiassa ei ryhdytä konkreettisiin toimiin. Lihavien syyllistäminen ei auta. Ei myöskään se, että lehdet ovat täynnä laihdutusohjeita. Laihdutusohjelmia on paljon, ja laihdutuslääkkeiden kustannukset kasvavat huimasti. Tarvitaan vaikuttavia politiikkatoimia.

Nykyisessä hallitusohjelmassa onkin terveys- ja hyvinvointiohjelma, jonka tavoite on ”vähentää keskeisten kansantautien ja niiden riskitekijöiden aiheuttamaa hyvinvointivajetta ja tautitaakkaa, lisätä työ- ja toimintakykyä sekä vähentää terveyseroja”. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi lihavuuden torjunta on nykytilanteessa aivan keskeinen.

Kun hallituskautta on kulunut jo puolitoista vuotta, tarvittaisiin tähän hallitusohjelman lupaukseen konkretiaa. Eikä vain tavanomaisia julistuksia, erillisiä hankkeita ja paperilla olevia ohjelmia, vaan konkreettisia pysyviä politiikkapäätöksiä.

Vaikuttavista keinoista on runsaasti kansainvälistä näyttöä ja suosituksia, jotka koskevat erityisesti energiatiheiden elintarvikkeiden koostumukseen ja hintaan vaikuttamista sekä nuorille suuntautunutta markkinointia.

Nyt tarvittaisiin hallitukselta ja sosiaali- ja terveysministeriöltä tietoa siitä, mitä vaikuttavia päätöksiä ja toimia tämän hallitusohjelman kohdan mukaan aiotaan tehdä.

Pekka Puska
professori, puheenjohtaja
Terve paino ry

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipideosastolla 20.9.2024

BLOGIKIRJOITUKSET

Rasvamaksa yleistyy, ja lihavuus on sen yleisin syy

Helsingin Sanomien jutussa Rasvamaksaa sairastaa jo joka kolmas suomalainen aikuinen (HS 14.10.) kerrottiin, miten sairaus on yleistynyt. Kirjoitus keskittyi alkoholin osuuteen sairauden synnyssä, mutta merkittävin syy rasvamaksan yleistymiseen on lihavuus....

Hodarista ei ole ateriaksi

R-kioski on mainostanut eri medioissa hodaria ateriaksi kysyen ”miksi ei?” Mainoskuvassa sämpylän sisään on sijoitettu pekoniin kääritty nakki. Lisukkeeksi on tarjolla juustoisia nachoja. Kokonaisuus on tarkoitus huuhdella alas makealla virvoitusjuomalla. Kasvikset on...

Vähemmän sairautta ja surua ruoasta

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi kuusi vuotta sitten kirjasen Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus. Se oli tarkoitettu laajaan käyttöön. Kunnat, varhaiskasvatuksen järjestäjät, lasten ruokapalvelun toteuttajat, kodit ja alan...

Tekoäly on viisaampi kuin hallitus

Nykyisen hallituksen ohjelmassa sana terveys mainitaan yli kaksisataa kertaa. Kuitenkaan tekstin 216:lla sivulla sanaa lihavuus ei mainita laisinkaan. Miksi hallitus on unohtanut lihavuuden, vaikka se on tämän päivän eniten kansanterveyttämme tuhoava tekijä? Tietoa...

Lihavuuden vähentäminen lisäisi syntyvyyttä

Ylipaino heikentää hedelmällisyyttä ja lisää lapsettomuushoitojen tarvetta. Syntyvyys on uhkaavasti laskenut Suomessa. Tilanteen korjaamiseksi sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) ehdotti tv-uutisissa hedelmällisyysopetusta kouluihin. Virheellinen tieto...

Homo sapiensin nimi on vaihdettava

Ruotsalainen Carl von Linné laati 1700-luvulla eliöiden latinankielisen luokittelujärjestelmän, joka on edelleen käytössä. Ihmiselle hän antoi nimen Homo sapiens, viisas ihminen. Viime vuosisadan puolella Suomessa tehtiin viisaita päätöksiä. Järkevillä liikennelaeilla...

Painonhallinnan esterata

Helsingin Keskuspuistosta löytyy leveitä polkuja, joilla on kiviä ja puiden paksut juuret risteilevät maan pinnalla. Monille liikunnan harrastajille polut tuovat hauskaa vaihtelua. Mutta ketteräjalkaisenkin kenkä osuu helposti juureen ja horjuttaa ikävästi kulkijaa....

Väestön lihominen lisää hiilidioksidipäästöjä

Luonnonvarakeskus (Luke) on kehittänyt elintarvikkeiden ympäristövaikutuksiin arviointimenetelmän, joka huomioi erot ravitsemuslaadussa. Luken laaja raportti sivuuttaa kuitenkin lihottavien elintarvikkeiden aiheuttamat ympäristöhaitat. Aikuisten lihavuus on Suomessa...

Makeiset valtaavat kauppoja

Muutama vuosi sitten Kauppalehti uutisoi, että karkinsyönti on Suomessa kaksinkertaistunut kolmessakymmenessä vuodessa. Suomalaiset käyttivät vuonna 1990 makeisiin keskimäärin 58 euroa, kun se 2016 oli 134 euroa. Koska makeisten ”kaksi yhden hinnalla”...

Karkkeja kaupataan kaikkialla

Viime aikoina makeisten myynti on levinnyt voimakkaasti kaikenlaisten kauppojen valikoimiin. Esimerkkejä ovat halpamyyntiliikkeet, rautakaupat, lastenvaateosasto ja nuorten suosimat kaupat. Tässä havaintoja keväältä 2024. R-kioskilla on yli 30 hyllymetriä karkkeja:...

Hodarista ei ole ateriaksi

R-kioski on mainostanut eri medioissa hodaria ateriaksi kysyen ”miksi ei?” Mainoskuvassa sämpylän sisään on sijoitettu pekoniin kääritty nakki. Lisukkeeksi on tarjolla juustoisia nachoja. Kokonaisuus on tarkoitus huuhdella alas makealla virvoitusjuomalla. Kasvikset on...

lue lisää

Vähemmän sairautta ja surua ruoasta

Valtion ravitsemusneuvottelukunta julkaisi kuusi vuotta sitten kirjasen Terveyttä ja iloa ruoasta – varhaiskasvatuksen ruokailusuositus. Se oli tarkoitettu laajaan käyttöön. Kunnat, varhaiskasvatuksen järjestäjät, lasten ruokapalvelun toteuttajat, kodit ja alan...

lue lisää