Nykyisen hallituksen ohjelmassa sana terveys mainitaan yli kaksisataa kertaa. Kuitenkaan tekstin 216:lla sivulla sanaa lihavuus ei mainita laisinkaan.
Miksi hallitus on unohtanut lihavuuden, vaikka se on tämän päivän eniten kansanterveyttämme tuhoava tekijä?
Tietoa lihavuuden syistä ja sen aiheuttamista haitoista olisi ollut helposti saatavissa. Tekoälykin on tilanteesta ajan tasalla.
Kysymykseen ”Mitä seuraamuksia ylipainosta on ihmiselle ja yhteiskunnalle?” ChatGPT (tekoäly) listaa lukuisia terveysongelmia: sydänsairaudet, tyypin 2 diabetes, unihäiriöitä, syöpäriski kasvaa jne. Mielenterveyden ongelmia. Aiheuttaa terveydenhuollolle ylimääräisiä kustannuksia.
Tekoäly kertoo myös muista haitoista: heikentää elämänlaatua, alentaa työkykyä ja lisää yhteiskunnallista epätasa-arvoa. Useita Suomen taloutta heikentäviä tekijöitä: lihavuussairauksien aiheuttamat työstä poissaolot, työkyvyttömyys, alentunut työkyky, työkyvyttömyyseläkkeet, sairauspäivärahat.
Ongelman mittakaavasta tekoäly ilmoittaa ajantasaiset luvut. Selvästi yli puolet suomalaisista on ylipainoisia. Useammalla kuin joka neljännellä aikuisella – 1,2 miljoonaa kansalaista – ylimääräistä painoa on enemmän kuin viisitoista kiloa.
Miksi hallitus on halunnut lakaista tämän kaiken kokonaan maton alle?
Vaikka hallitus ei välittäisi kansalaisten terveydestä, luulisi sen ymmärtävän taloutta.
Aikana, jolloin hyvinvointialueet kärvistelevät isoissa budjettipaineissa, päättäjät eivät ole lainkaan olleet kiinnostuneita lihavuudesta johtuvien kulujen vähentämisestä. Luotettavien tutkimusten mukaan lihavuuden aiheuttamat sairaudet maksavat joka vuosi terveydenhuollolle ylimääräisiä kustannuksia 3,5 miljardia. Vähintään yhtä suuri kuluerä lankeaa elinkeinoelämälle, koska lihavuussairaudet aiheuttavat sairaspäiviä ja johtavat varhaisempaan eläkkeelle siirtymiseen.
Joulukuussa julkaistun väestötutkimuksen mukaan kuuden viime vuoden aikana maahan on ilmestynyt satatuhatta lihavaa lisää. Se merkitsee, että lihavuussairaiden joukko kasvaa kymmenillä tuhansilla.
Uutinen lihavuuden jatkuvasta kasvusta ei aiheuttanut mitään julkista keskustelua. Hallitus ei reagoinut mitenkään lihavuuden aiheuttamiin yhä nouseviin yhteiskunnallisiin kustannuksiin.
Jos hallituksen piiristä ei lihavuuden vähentämisestä löydy riittävästi tietoa, sen kannattaa kysyä tekoälyltä.
Tekoäly suosittelee sokeriveroa ja rajoituksia haitallisten tuotteiden markkinoinnille. Epäterveellisiä elintarvikkeita ei saa mainostaa lapsille, eikä niitä saa myydä kassoilla ja sisäänkäyntien läheisyydessä.
Vai onko hallitus päättänyt tietoisesti hylätä kansalaiset, jättänyt heidät pärjäämään markkinataloudessa omin keinoin? Sen politiikassa sokerijuoma-, makeis-, sipsi-, pikaruoka- yms. teollisuuden liiketoiminnan tuotot ovat tärkeämmät kuin suomalaisten terveys ja yhä nousevat lihavuudesta johtuvat julkisen hallinnon kustannukset.
Lyhytnäköistä politiikkaa. Haittaverot ja myynnin rajoitukset aktivoisivat elintarviketeollisuutta kehittämään terveellisempiä tuotteita, joita voidaan markkinoida ja myydä vapaasti. Suomalaiset pysyisivät terveempinä ja yritysten business jatkuisi entiseen tapaan.
Pertti Mustajoki
Lääkäri, professori
Terve Paino ry