Runsaan sokerin kulutuksen haitat liittyvät tunnetusti lihomiseen sekä hammasterveyteen. Äskettäin julkaistiin tutkimus, jossa suuresta amerikkalaisesta kansallisesta terveys- ja ravintoseurannan (NHANES) aineistosta analysoitiin sokerin saannin ja masennuksen välistä yhteyttä. Tutkimus koski lähes 20 000 aikuista vuosina 2011-18.
Masennusta arvioitiin yleisesti käytetyllä kysymyssarjalla. Analyyseissä vakioitiin suuri määrä mahdollisesti sekoittavia tekijöitä, kuten ikä, sukupuoli, siviilisääty, energian saanti, liikunta, diabetes, tupakointi ja alkoholin kulutus.
Tulokset osoittivat sokerin saannin ja masennuksen välillä olevan vahvan ja tilastollisesti erittäin merkitsevän yhteyden, niin että 100 g päivässä lisäys sokerin saannissa lisäsi masennuksen yleisyyttä 28 %. Tutkijat toteavat, että tulokset tarvitsevat varmistusta. On myös pyrittävä selvittämään tämän yhteyden mahdollisia mekanismeja sekä sitä, onko sokerin vähentämisestä hyötyä masennuksen hoidossa.