Ylipaino raskauden aikana

kirjoittanut | 16.04.2020 | Blogi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat Päivi Mäki, Tiina Laatikainen ja Mika Gissler nostavat raskauden aikaisen ylipainon esille tuoreessa blogi-kirjoituksessaan.

Viimeinen tilasto osoittaa, että 20 – 30 -vuotiaista synnyttäjistä useampi kuin joka kolmas on ylipainoinen. Neljänkymmenen ikäisistä heitä on melkein puolet.

Raskaus ja ylipaino on muodostavat hankalan yhdistelmän. Raskausaika muuttaa sokeriaineenvaihduntaa siten, että liikakilot herkemmin aiheuttavat diabeteksen. Siksi pienokaista odottaville ylipainoisille äideille puhkeaa herkästi raskausdiabetes. Se voidaan todeta sokerirasituskokeen avulla.

THL kertoo tästä hälyttäviä lukuja. Vuonna 2008 sokerirasituskoe oli poikkeava noin 10 prosentilla odottavia äitejä, mutta kymmenen vuotta myöhemmin luku oli yli kaksinkertainen, 21 prosenttia.

Reilusti ylipainoisia (painoindeksi yli 30) odottavista äideistä on 15 prosenttia. Heille lihavuus aiheuttaa raskausdiabeteksen lisäksi myös muita ongelmia. Raskauden aikana esiintyy enemmän häiriöitä ja syntyvä lapsi on tavallista suurikokoisempi, mikä vaikeuttaa synnytystä.

THL:n blogistit kannustavat neuvoloita, opiskeluterveydenhuoltoa ja muuta Suomen terveydenhuoltojärjestelmää tarjoamaan aktiivisemmin painonhallinnan ohjausta perheen lisäystä suunnitteleville tuleville äideille. He myös patistavat yhteiskuntaa talkoisiin terveellisiä elintarvikkeita suosivalla hintapolitiikalla ja verotuksella. Tälle Terve Paino ry haluaa antaa kaiken tukensa.  

Pertti Mustajoki


THL blogi 9.4.2020: Päivi Mäki, Tiina Laatikainen, Mika Gissler. Moni synnyttäjä on ylipainoinen – nuorten ja nuorten aikuisten ylipainoa ehkäistävä ajoissa (linkki kirjoitukseen).

BLOGIKIRJOITUKSET

Julmasta optimismista toimivaan lihavuuden torjuntaan

Otsikossa mainittu julma optimismi tarkoittaa, että kulttuurista johtuvien ongelmien ratkaisemisen yhteiskunta sysää yksittäisten kansalaisten vastuulle (1). Esimerkiksi lihavuusepidemian ratkaisemiseksi ihmisiä patistetaan muuttamaan syömistottumuksia...

Kaloreiden alennusmyynti

Helsingin sanomien Visio-lehdessä haastateltiin jokin aika sitten menestyvää turkulaisen ruokamarketin kauppiasta. (Huolestunut kauppias, HS Visio 3.9.2022) Ruokakaupoilla on yksinkertainen ansaintalogiikka. Jos tuote ei riittävästi myy, se poistetaan hyllystä, tai...

Elinturhake, elinhaitake

Elintarvikeasetus: ”Tässä asetuksessa ’elintarvikkeella’ tarkoitetaan mitä tahansa ainetta tai tuotetta, myös jalostettua, osittain jalostettua tai jalostamatonta tuotetta, joka on tarkoitettu tai jonka voidaan kohtuudella olettaa tulevan ihmisten nautittavaksi.”...

Suomalaisten ote lipsuu terveyden rinteessä

Nykyisen ihmislajin kaikilla yksilöillä paino oli terveellä alueella ensimmäiset 300 000 vuotta. Valtavaa ajanjaksoa on vaikea hahmottaa. Sen vuoksi havainnollistan ihmislajin historiaa vaelluksena, jossa jokainen vuosi on yksi metri. Ensimmäiset esi-isämme ja...

Lobbaus ja ruokaympäristömme

Kaupallisuus vaikuttaa paljon terveyteemme. Tähän liittyy runsas mainonta, jota useimmat ihmiset pitävät sinänsä myönteisenä ja informaatiota antavana. Onkin paljon terveyden kannalta myönteisiä tuotteita. Esimerkiksi suomalaisten sydänkuolleisuuden suureen...

Sokerin kulutus yhteydessä masennukseen

Runsaan sokerin kulutuksen haitat liittyvät tunnetusti lihomiseen sekä hammasterveyteen. Äskettäin julkaistiin tutkimus, jossa suuresta amerikkalaisesta kansallisesta terveys- ja ravintoseurannan (NHANES) aineistosta analysoitiin sokerin saannin ja masennuksen välistä...

lue lisää