Yhdistyksen toiminta

Terve Paino -yhdistyksen lähiajan toimintaa

huhti 26, 2021

Terve Paino -yhdistyksen jäsenwebinaari ja sääntömääräinen syyskokous ma 22.11.2021
Ennen kokousta, klo 17.00 – 17.55 on jäsenwebinaari teemalla:
Lapsuuden lihavuus – yleisyys, terveysvaikutukset ja ennaltaehkäisyn merkitys
Aiheesta alustavat kehittämispäällikkö Päivi Mäki ja lastenlääkäri Marketta Dalla Valle.

Yhdistyksen sääntömääräinen syyskokous alkaa klo 18.00. Ennakkoilmoittautuminen ti 16.11.21 mennessä s-postiin: info(at)tervepaino.fi. Ilmoita samalla, osallistutko sekä luennolle että kokoukseen.

Seminaari (hybridi) 3.11.2021: Lapsia suojeltava epäterveellisiltä elintarvikkeilta!

Tilaisuuden taltiointi katsottavissa tästä linkistä.
Sisältö:
15.00 – 15.05 Avaus: Tervetuloa!  Professori, puheenjohtaja Pertti Mustajoki, Terve Paino ry
15.05 – 15.25 Lasten lihavuuden ehkäisy ja hoito – avaimet terveyden tasa-arvoon
Terveyden edistämisen vs. ylilääkäri, LT Paula Häkkänen, HUS
15.25 – 15.45 Epäterveellisten elintarvikkeiden markkinointi somessa – EPELI-hankkeen tuloksia ja sääntelyn keinoja; Apulaisprofessori Elina Närvänen, Tampereen yliopisto
15.45 – 16.00 Keskustelu ja yleisökysymykset

Terve Paino -yhdistyksen jäsenwebinaari ja sääntömääräinen kevätkokous ma 10.5.2021 klo 17.00

Sebastián Penã (MD, PhD) kertoo Chilen ravitsemuspolitiikan tavoitteista, kokemuksista ja tuloksista. Chile on edelläkävijä terveen ruokaympäristön toimenpiteissä: mm. epäterveellisten ruokien mainostamista on rajoitettu ja lahjojen liittäminen kielletty. Sebastián Penãn esitys ja keskustelu, n. 30 min. Jäsenenä pääset osallístumaan yhdistyksen maksuttomiin webinaareihin ja olet tukemassa työtämme terveemmän ruokaympäristön puolesta. Ääntämme kuullaan paremmin, kun meitä on paljon.
Toimintakertomus v. 2020.

Miten puhua painosta -webinaari to 22.4.2021

Järjestimme yhteistyössä Syömishäiriöliitto Syli ry:n ja HUS:n kanssa ”Miten puhua painosta” -webinaarin terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisille.

Lihavuuden ehkäisyssä tarvitaan yhteistyötä -webinaari 26.1.2021

Soste:n ja THL:n järjestämässä seminaarissa etsittiin ratkaisuja lihavuuden ehkäisyyn. Puhujana mm. Terve Paino ry:n puheenjohtaja Pertti Mustajoki.

Kansalaiskysely yhteistyössä Yksi elämä -verkoston järjestöjen ja SOSTE ry:n kanssa

Terve Paino ry:n aloitteesta yhteinen tutkimus suomalaisen väestön suhtautumisesta mm. epäterveellisten ruokien verotukseen ja lapsille suunnattuun markkinointiin on toteutettu vuoden 2020 lopussa. Tulokset julkaistiin 26.1.2021. Terve Paino ry on mukana mm. Yksi elämä -eduskuntaverkoston toiminnassa, tuorein tiedote 11.3.2021.

Muuta toimintaa

Järjestämme vuonna 2021 1 – 2 webinaaria. Liity jäseneksi, jäsenetuihin sisältyy kutsut webinaareihin ja jäsentilaisuuksiin.

Levitämme tietoa itsestämme eri tiedotuskanavien kautta suurelle yleisölle. Pyrimme siihen, että meistä kuulevat kaikki, jotka ovat huolissaan epäterveellisten ruokien ja juomien markkinoinnista lapsille ja nuorille.

Lähetimme kesäkuussa 2020 kansanedustajille ja muille kansanterveysasioista vastaaville päättäjille ja elokuussa sosiaali- ja terveysministerille (Anna-Kaisa Pekonen), valtiovarainministerille (Matti Vanhanen) ja opetusministeri Li Andersonille sekä avustajille kirjeen ja tiedotteen lihavuusepidemiasta.

Tavoite on, että päättäjät ovat tietoisia Suomen ylipainotilanteesta, sen syistä ja seurauksista suomalaisten terveydelle ja kansantaloudelle.

Terve paino – jokaisen oikeus, mutta miten? -verkkotilaisuus 24.8.2020 taltioitu

Ohjelma:
Avaus: Lihavuussairauksiin menehtyneet ovat aivan yhtä kuolleita kuin liikenneonnettomuuksien uhrit, professori Pertti Mustajoki

Puheenvuorot:
Suomen ylipainotilanne (10 min), kehittämispäällikkö Päivi Mäki
Löyhän ja tiukan syömisotteen ristipaineessa – saako enää laihduttaa? (15 min), FT, ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen
”Syön olemattoman vähän, enkä laihdu?” Mikä selittää laihtumisen vaikeutta? (20 min), professori Kirsi Pietiläinen
Mitä Suomessa pitäisi tehdä lihavuusepidemian hillitsemiseksi? (20 min), professori Pertti Mustajoki

Terve Paino ry haluaa tehdä laajasti yhteistyötä Suomen järjestökentän kanssa

Olemme olleet yhteydessä useisiin järjestöihin, jotka Suomessa työskentelevät kansanterveyden hyväksi: Lääkäriliitto, Syömishäiriöliitto, SOSTE, Yksi elämä -verkoston järjestöt, Kuluttajaliitto, Lastensuojelun keskusliitto, Diabeteshoitajat ry ja Duodecim. Jatkamme yhteistyön luomista edelleen kontaktoiden mm. potilasjärjestöjä ja muita terveys- ja liikunta-alan järjestöjä. Yhteistyöllä on suurempi mahdollisuus saada poliittiset päättäjät toimimaan terveemmän ruokaympäristön puolesta. Ylipainosta aiheutuvat kustannukset ovat merkittävät. Kannustamme kaikkia suomalaisia, jotka pitävät tervettä painoa tärkeänä, liittymään jäseneksi. Vaihtoehtoina yksityishenkilöille ovat kannattajajäsenyys ja varsinainen jäsenyys sekä yhteisöille yhteisökannattajajäsenyys.

Lue tiedote päättäjille (pdf)

Yksi elämä verkkosivut

LIITY JÄSENEKSI

Onko sinusta oikein, että suurin osa lapsille markkinoidusta ruuasta on epäterveellistä?

Haluaisitko, että ruokakaupoissa makeiset, sokerijuomat, perunalastut yms. olisivat vähemmän houkuttelevia?

LIITY JÄSENEKSI 25€